Serie geschakelde zonnepanelen

In serie geschakelde zonnepanelen

Wat betekent het?

In een serieschakeling zijn de onderdelen in de schakeling naar elkaar geschakeld, zodat de stroom van het ene onderdeel naar het andere wordt geleid. De stroom in deze schakeling is dus overal gelijk, maar de crux zit hem in de totale spanning. Deze is gelijk aan de som van de spanningen per deel. Dit betekent dat als 1 deel geen stroom doorgeeft, alle andere delen ook geen stroom meer ontvangen.

Voordelen

Voordeliger in prijs

Het grootste voordeel van een serieschakeling is de relatief lage kostprijs in vergelijking met parallelle schakelingen of optimizers. Omdat er minder onderdelen nodig zijn, zijn de kosten veel lager. Meer onderdelen betekent ook meer onderhoud, dus een in serie geschakeld zonnestroomsysteem is ook op de lange termijn een stuk kostenefficiënter. Bovendien heeft een in serie geschakeld systeem een hogere spanning. Wanneer bijvoorbeeld 15 zonnepanelen aan elkaar zijn geschakeld, bedraagt de spanning ongeveer 500 volt. Het voordeel van een hoge spanning is tweeledig.

Minder verlies

Alle onderdelen van de zonnepanelen, zoals cellen, kabels en connectoren, hebben een weerstand. Weerstand betekent verlies van warmte. Een hogere spanning verhoogt in feite de doorvoer.

Makkelijker omzetten

Uiteindelijk willen we de energie van de zonnepanelen ook thuis kunnen gebruiken. Wij gebruiken thuis 230 volt wisselspanning. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning wordt omgezet in wisselspanning. Bij een serieschakeling is dit proces veel efficiënter omdat er minder losse onderdelen zijn die stroom en warmte verliezen. 

Nadelen

Afhankelijke werking

Een groot nadeel is dat de stroom afhankelijk is van alle zonnepanelen: als 1 zonnepaneel minder stroom levert, zullen alle andere panelen in de keten minder goed presteren. Stel bijvoorbeeld dat 1 paneel 260 kWh kan leveren en een ander paneel 280 kWh, dan zullen beide panelen slechts 260 kWh stroom leveren.

Parallel geschakelde zonnepanelen

Parallel geschakelde zonnepanelen

Wat betekent het?

In een parallelschakeling zijn de panelen afzonderlijk op dezelfde spanningsbron aangesloten, zodat de spanning overal gelijk is. Elk onderdeel kan afzonderlijk stroom opnemen en doorgeven. Als 1 onderdeel uitvalt, kan de rest blijven functioneren.

Voordelen

Schaduwval

Bovendien werkt een parallel geschakeld systeem ook heel goed in situaties met veel schaduw of wanneer de zonnepanelen op verschillende dakvlakken liggen.

Onafhankelijke werking panelen

Als een zonnepaneel minder vermogen levert dan de andere panelen, zal de hele keten minder goed presteren. Als bijvoorbeeld het ene paneel 295 kWh aan stroom levert en het andere paneel slechts 280 kWh, dan zullen beide panelen in een serieschakeling uiteindelijk 280 kWh aan stroom leveren. Bij een parallelschakeling heeft u dit probleem niet. Omdat elk paneel afzonderlijk stroom levert aan het net, beïnvloeden de panelen elkaars opwekkingscapaciteit niet. Dit voordeel is vooral handig voor kleine zonnestroomsystemen van 6 panelen of minder

De voordelen van serieschakeling

Een systeem met vermogensoptimalisatoren heeft eigenlijk het beste van twee werelden. Je hebt wel de schaalvoordelen van een serieschakeling, maar de voordelen van een parallel geschakeld systeem. Het gebruik van optimizers is ook uitermate geschikt in situaties met veel schaduw of verschillende dakoppervlakken. Het grote nadeel van zowel parallelschakeling als vermogensoptimizers is dat ze een stuk duurder zijn dan een systeem met serieschakeling. Bovendien hebben beide systemen meer kans op onderhoud omdat ze uit meer onderdelen bestaan.

Nadelen

Nadelen

Prestaties voor de prijs

Het nadeel is dat het iets duurder is dan een schakeling in serie. In de meeste gevallen kan het echter zeker opwegen tegen het anders gemiste rendement.

Met één klik GRATIS dakscan!

Welk systeem kan ik gebruiken?

Goodwe

Goodwe

GoodWe heeft een geïntegreerd servicesysteem opgezet en heeft wereldwijd servicecentra opgericht, met als doel wereldwijde ondersteuning te bieden aan alle klanten, inclusief projectadvies, technische training, on-site ondersteuning en after-sales service.
Fox ESS

Fox ESS

Onze producten zijn ontwikkeld door enkele van 's werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van omvormers en accu's. Ze zijn grensverleggend en bieden klanten de meest geavanceerde productkenmerken die momenteel verkrijgbaar zijn, in combinatie met ongeëvenaarde prestaties en betrouwbaarheid.

Welk systeem kan ik gebruiken?

Enphase

Enphase

Het Enphase Energy System combineert zonne-energie, batterijen en software in één compleet pakket, zodat jij je eigen stroom kan opwekken, gebruiken, bewaren en verkopen. En dat allemaal via een slimme mobiele app.
Solar Edge

Solar Edge

Elk zonnepaneel op uw dak is verbonden met een SolarEdge Power Optimizer, waardoor het een slim paneel wordt. In combinatie met onze zeer efficiënte omvormers wekken ze de maximale hoeveelheid energie op, ongeacht schaduw, vervuiling en andere factoren, om uw huis meer elektriciteit te leveren gedurende de levensduur van het systeem.

Met één klik GRATIS dakscan!