Hoe werkt de btw teruggave op zonnepanelen in 2023?

Inmiddels heeft de regering besloten: vanaf 1 januari 2023 is er een 0% btw-tarief op zonnepanelen voor woningen. Als particulier hoef je meestal dus geen btw aangifte meer voor jouw zonnepanelen te doen. Hierdoor loop je een klein voordeel mis. Toch kun je de aanschaf van jouw zonnepanelen binnen een paar jaar terugverdienen.

Wanneer moet je nog btw aangifte doen voor zonnepanelen?

Het nieuwe 0% btw-tarief op zonnepanelen geldt voor iedereen die zonnepanelen aanschaft voor zijn woning. Laat je zonnepanelen op jouw woning plaatsen, dan hoef je dus geen btw aangifte meer te doen. Het 0% btw-tarief geldt niet voor bedrijfspanden. Wil je dus zonnepanelen op jouw bedrijfspand plaatsen, dan wordt er nog wél een btw-tarief van 21% gehanteerd. 

Let op: heb je zonnepanelen op jouw woning, en haal je daarmee een jaarlijkse omzet van €.1800,- of meer? Ook dan moet je nog steeds een btw-aangifte doen bij de Belastingdienst.

House with solar panels

Zijn zonnepanelen het waard zonder de btw teruggave?

Met het nieuwe 0% btw tarief loop je een klein voordeel mis. Toch profiteer je als kersverse energieleverancier nog steeds van verschillende energiebesparingen

Zijn zonnepanelen het waard zonder de btw teruggave?

Zonnepanelen zijn populairder dan ooit! En dat is goed nieuws, want door technische ontwikkelingen dalen de prijzen voor zonnepanelen steeds verder. Ook gaan de zonnepanelen langer mee. Deze verbeterde zonnepanelen leveren steeds meer energie op, zodat je jouw aanschaf sneller kunt terugverdienen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de innovatieve AEG zonnepanelen.

De salderingsregeling loopt voorlopig wél nog door

Wie herinnert zich nog de afgelopen zomer en nazomer? Op zulke zonnige dagen produceren zonnepanelen soms teveel energie. Deze ‘extra’ energie lever je als stroom weer terug aan de energieleverancier. Jouw leverancier is dan wettelijk verplicht om een vergoeding terug te betalen. Dit heet salderen. Een uitstekende manier om nog wat extra winst uit de zon te halen. 

Met salderen kun je nog wat extra winst uit de zon halen, maar let op. De regering is ook van plan om de salderingsregeling af te bouwen. Vanaf 2025 mag je jaarlijks iets minder energie salderen. En vanaf 2031 mag je helemaal geen stroom meer salderen. Je profiteert dus nog enkele jaren optimaal van de salderingsregeling.

Je bespaart nog steeds op je energierekening

Met de huidige energieprijzen is het natuurlijk heel voordelig om zoveel mogelijk energie te besparen. Door de energiebesparing kun je de aanschaf van jouw zonnepanelen meestal al binnen 10 jaar terugverdienen. Bij Zonpa Solar kun je jouw zonnepanelen soms al vanaf 3 jaar terugverdienen. 

Dat niet alleen: een woning met zonnepanelen stijgt ook flink in waarde. Heb je in de toekomst verhuisplannen, dan sla je dus nog een financieel voordeel uit jouw planeet verbeterende investering.

House with solar panels

Zijn zonnepanelen op mijn dak wel rendabel?

Met de juiste combinatie van zonnepanelen en omvormer kun je bij Zonpa Solar al vanaf 3 jaar de kosten terugverdienen. Maar welke zonnepanelen zijn geschikt voor jouw dak? Dat hangt af van verschillende factoren. Misschien heb je een dak met schaduw, of passen er maar 4 zonnepanelen op jouw dak. 

Geen probleem. Wil je alvast weten of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak? Maak dan alvast onze gratis dakscan. Zo weet je direct of zonnepanelen op jouw dak passen. Vervolgens kunnen we samen kijken naar de meest geschikte zonnepanelen voor jouw huishouden!

Vragen over zonnepanelen of over de btw teruggave?

We helpen je graag verder. Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Zo halen we samen het zonnetje in huis!