Airco

In steeds meer woningen wordt airconditioning geïnstalleerd. Het hebben van een airco in huis wordt binnen enkele jaren de norm. Met een airco kunt u niet alleen koelen maar ook verwarmen. Alle airconditioners zijn energiezuinig. Dit betekent efficiënte omgang met energieverbuik dat wordt aangeduid met de COP (Coëfficiënt van Prestatie).

Airco koelen en verwarmen

In steeds meer woningen wordt airconditioning geïnstalleerd, en het hebben van een airco in huis wordt binnen enkele jaren de norm. Met een airco kunt u niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Alle airconditioners zijn energiezuinig, wat betekent dat ze efficiënt omgaan met energieverbruik. Dit energieverbruik wordt aangeduid met een specifiek getal, de COP (Coëfficiënt van Prestatie)

Airco koelen en verwarmen

De buitenlucht bevat veel goedkope energie, en met een slim gebruik van airconditioning kunt u aanzienlijk besparen op gasverbruik. Een airco is niet alleen energiezuinig, maar kan ook zowel koelen als verwarmen. Airco's met verwarmingsfuncties kunnen zelfs bij temperaturen tot -15 graden hun volledige vermogen behouden. Het is echter belangrijk op te merken dat airconditioning niet wordt gebruikt voor het verwarmen van warm water.

Wat kost een airconditioning in huis?

De prijs van een airco hangt af van het vermogen van een airco en deze is weer afhankelijk van de grootte van de ruimte die gekoeld moet worden.Hoe groter de ruimte, hoe hoger het vermogen van je airco dient te zijn om de kamer succesvol te kunnen koelen of verwarmen.

Soorten Airco’s

Split airco’s

Een split aircois een vaste airco met een buiten- en binnenuit. Die units zijn verbonden met elkaar via 2 koelleidingen. De binnenunit onttrekt de warmte aan je ruimte. De buitenunit geeft die warmte dan af aan de buitenlucht en maakt gekoelde lucht aan. De binnenunit zal die gekoelde lucht dan weer gelijkmatig in je woning verspreiden. Split airco’s zijn vooral geschikt als je op zoek bent naar een energiezuinig toestel met een hoog rendement, wanneer je geen geluidshinder wil van je airco (bv. in een slaapkamer of bureau) of wanneer je met het toestel je woning ook wil verwarmen.

Multisplit airco’s

Een Multispit airco is net als een split airco opgesplitst in een binnen- en buitenunit, maar bij deze soort kan je tot wel 8 binnenunits op 1 buitenunit aansluiten. Die binnenunits moeten trouwens niet allemaal dezelfde modellen zijn. Met een multisplit airco kan je makkelijk meerdere ruimtes koelen. Bovendien ziet de ruimte er buitenshuis nog steeds verzorgd uit omdat je maar 1 buitenunit hebt. Een multisplit airco is vooral geschikt als je meerdere (kleine) ruimtes efficiënt wil verkoelen en binnenshuis geen geluidshinder wil ervaren.

Monoblock airco’s

Een monoblock airco bestaat in tegenstelling tot (multi)split airco’s enkel uit een binnenunit. Deze soort heeft dus geen buitenunit en alle onderdelen bevinden zich in de binnenunit. Monoblock airco’s voeren warme lucht af via muurroosters. Daarom moet de binnenunit ook altijd tegen een buitenmuur geplaatst zijn. Een monoblock airco is vooral geschikt wanneer je 1 ruimte wil koelen, wanneer je geen plaats hebt voor een buitenunit of wanneer er binnen enig geluid mag zijn van de airco.

Mobiele airco’s

Mobiele airco’s zijn toestellen die je kan verplaatsen. Er zijn 2 soorten mobiele airco: met of zonder een buitenunit. Mobiele airco’s zuigen warme lucht uit de ruimte en voeren deze af naar buiten. Ze zorgen ook voor een toevoer van koude lucht. Je kan kiezen voor een mobiele monoblock airco of een mobiele split airco. Mobiele airco’s zijn interessant wanneer je op zoek bent naar een goedkoop toestel om je ruimtes kort te koelen, als je een ’tijdelijke’ oplossing zoekt om je huis te koelen of als je de airco zelf wil installeren.

Soorten airco’s

Split airco’s

Voordelen:

Energiezuinig & efficiënt: de nieuwste split airco’s werken volgens het lucht-lucht principe van een warmtepomp. Daardoor koelen en verwarmen ze je woning of gebouw op een energiezuinige en efficiënte manier.

Weinig geluidshinder: de onderdelen van de airco die het meeste geluid produceren bevinden zich bij een split airco altijd in de buitenunit. Daardoor heb je in je woning amper last van het geluid van de airco.

Vrijheid bij plaatsing: de binnenunit van een split airco moet niet in contact staan met de buitenlucht, waardoor je meer opties hebt qua plaatsing.

Nadelen:

Duurder: een toestel met een binnen- én buitenunit is duurder dan een airco met enkel een binnenunit of een mobiele airco. De kosten voor de installatie kunnen ook iets hoger liggen, aangezien je zowel een binnen- als een buitenunit moet laten plaatsen.

Multisplit airco’s

Voordelen:

Energiezuinig & efficiënt: de nieuwste multisplit airco’s werken ook als een lucht-lucht warmtepomp, waardoor je erg energiezuinig kan koelen én verwarmen

Weinig geluidshinder: de onderdelen van de airco die het meeste geluid produceren bevinden zich bij een multisplit airco altijd in de buitenunit. Daardoor heb je binnen amper last van het geluid van de airco.

Lagere energiekosten: omdat je meerdere binnenunits kan aansluiten op 1 buitenunit, en je de binnenunits ook allemaal apart kan bedienen, kan je vrij goedkoop je woning verkoelen.

Nadelen:

Duurder: multisplit airco’s zijn vrij duur. Dat komt omdat je zowel een buitenunit als meerdere binnenunits koopt. Je moet ook meerdere binnenunits laten plaatsen, waardoor de installatiekosten iets hoger liggen.

Plaatsing buitenunit: als je kiest voor een split airco, moet je ruimte voorzien langs de buitenkant van je woning om je buitenuit te kunnen plaatsen. Hou daarbij rekening met het esthetische element, maar ook met de geluidsproductie van de buitenunit.

Monoblock airco’s

Voordelen:

Geen buitenunit: omdat dit systeem enkel bestaat uit een binnenunit, moet je langs de buitenkant van je huis geen buitenunit plaatsen. Dat ziet er niet alleen verzorgder uit, je bespaart daarnaast ook ruimte.

Makkelijk te plaatsen: omdat er slechts 1 unit moet geplaatst worden, verloopt de installatie vrij snel. Je moet bovendien ook geen koppeling maken tussen de binnen- en buitenunits

Goedkoper: een monoblock airco bestaat uit slechts 1 unit en is daardoor goedkoper dan split airco’s. Bovendien is deze airco ook sneller te plaatsen, waardoor je bespaart op installatiekosten.

Nadelen:

Minder efficiënt: een monoblock airco kan je ruimte minder efficiënt verkoelen, omdat de afvoer van warmte via roosters in de muur gebeurt, en niet via een buitenunit.

Meer geluidsproductie: bij deze soort airco bevinden alle onderdelen zich in de binnenunit, dus ook de koelmotor. Daardoor produceert de binnenunit in dit geval wel wat geluid.

Minder flexibel bij plaatsing: een monoblock airco moet je altijd tegen een buitenmuur plaatsen, zodat de unit lucht kan uitblazen. Je hebt dus minder flexibiliteit qua plaatsing dan bij een split airco.

Mobiele airco’s

Voordelen:

Budgetvriendelijk: mobiele airco’s zijn goedkoper dan vaste soorten airco systemen. Ze zijn dus een budgetvriendelijke optie wanneer je je ruimte af en toe wil verkoelen.

Verplaatsbaar: een groot voordeel van een mobiele airco is uiteraard dat je verschillende ruimtes met 1 toestel kan verkoelen (op verschillende momenten).

Makkelijk te installeren: een mobiele airco is gemakkelijk te installeren. Je hoeft enkel de airco in het stopcontact te steken en de temperatuur in te stellen. Je moet dus ook geen vakman inschakelen.

Nadelen:

Zwaar: mobiele airco’s zijn vrij grote toestellen die wel wat ruimte innemen in je woning. Ze kunnen ook redelijk zwaar wegen, waardoor het niet altijd eenvoudig is om ze naar alle ruimtes (vooral op verschillende verdiepingen) te verplaatsen.

Geluidshinder: als je kiest voor een mobiele airco zonder buitenunit, bevinden alle onderdelen zich in de binnenunit van de airco. Daardoor kan er enige geluidshinder ontstaan.

Minder efficiënt en energiezuinig: tot slot hebben mobiele airco’s een lager vermogen en een hoger energieverbruik dan vaste airco’s. Ze verkoelen je ruimtes vaak ook iets minder efficiënt.

LeonFijn en deskundig bedrijf!
Lees verder
Prima, betrouwbaar en klantvriendelijk bedrijf. Het start met heldere en scherpe offertes nadat ik m'n wensen kenbaar had gemaakt, daarna een schouw van de situatie. Super klantvriendelijk, ik kreeg te horen: 'als u nog vragen heeft, laat het svp weten, want daarvoor zijn wij beschikbaar.' En ze zijn bereikbaar! Vervolgens binnen 4 weken de plaatsing van de zonnepanelen op een zeer professionele en deskundige manier! Goed bezig. Met als resultaat dat ik deze zonnige zomer al geniet van de opbrengst van 25 DMEGC-zonnepanelen. En een mooie bijkomstigheid: ze bleken stormvast tijdens de zomerstorm!
H. van RossumZonpa Solar, met dit bedrijf haal je het zonnetje in huis!!
Lees verder
Zonpa Solar is echt een prima leverancier van zonnepanelen. Wij hadden de naam doorgekregen van de ouders van een schoonzoon die erg tevreden waren. Dus mond op mond reclame. De offerte is snel in huis na de google streetview en deze ziet er schitterend mooi en heel verzorgd uit. Alles wat je wilt weten wordt daarin benoemd. Voor de schouw werd een afspraak gemaakt en de twee heren waren stipt op tijd. Wat fijn als leveranciers gewoon op tijd zijn, zo vanzelfsprekend is dat niet meer. De heren van Zonpa Solar waren niet alleen sympatiek maar hadden ook verstand van zaken. Dit gaf ons het volledige vertrouwen om met dit bedrijf in zee te gaan. De levertijd was gewoon supersnel, met een weekje of drie. De afspraak voor de montage kwam op korte termijn en als de dag niet uitkwam kon je heel gemakkelijk kiezen voor een ander tijdstip. Op de dag van montage: weer schitterend op tijd en de klus was snel geklaard. Echte vaklui die geen moment niets staan te doen. Het ziet er allemaal mooi uit en het werkt perfect. DE foto nemen was wat lastig omdat we er niet goed bij konden komen, maar het geeft wel een indruk.
StefVakwerk
Lees verder
410wp Denim panelen met IQ8+ omvormers. Van offerte aanvraag tot plaatsing alles volledig vlekkeloos verlopen. Bij vragen was er altijd een snelle reactie. Zeer scherpe prijs en kundige installateurs. Alles netjes afgewerkt ondanks de brandende zon op het dak. Daarnaast vanaf het eerste moment na installatie een werkende app. Ik kan deze firma bij iedereen aanraden, niets dan complimenten!
Previous
Next

Direct aanvragen

Naam(Vereist)