Spouwmuurisolatie

Welkom bij de wereld van comfort en energiebesparing dankzij spouwmuurisolatie! Deze eenvoudige upgrade kan uw huis behaaglijker maken en tegelijkertijd uw energierekening verlagen. Denk aan een warmere woning in de winter en een koeler huis in de zomer. Laat u verrassen door de vele voordelen en ontdek wat spouwmuurisolatie voor u kan betekenen!

Isoleren van de spouwmuur

Spouwmuurisolatie zit in de spouw en is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en zorgt ervoor dat er geen vocht binnendringt in uw huis. De meeste woningen die zijn gebouwd na 1940 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig werden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. De kwaliteit van het isolatiemateriaal in de spouwmuur die toen werd toegepast, is inmiddels achterhaald. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert een beetje. Spouwmuren isoleren gebeurt door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim, EPS-parels of piepschuimbolletjes. Dit wordt dan in de spouw geblazen. Als u een smalle spouw heeft, is het belangrijk dat de spouw schoon is zodat het isolatiemateriaal in de spouw geblazen kan worden.

Spouwmuur isoleren

Het is een misverstand dat bestaande spouwmuren niet volledig gevuld mogen worden met isolatiemateriaal omdat er dan vochtproblemen zouden ontstaan. Er ontstaan pas problemen als het verkeerd wordt toegepast. Belangrijk is dat de spouw schoon is zodat het isolatiemateriaal in de spouw geblazen kan worden. Eerst dient een isolatiedeskundige de schouw te inspecteren. Hij of zij maakt de schouw als nodig schoon en vult deze dan pas met de juiste spouwmuurisolatie. Als er verkeerd spouwmuur isolatiemateriaal gebruikt wordt, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het is belangrijk dat de spouw geschikt is en dat de juiste soort spouwmuurisolatie wordt toegepast. Een goede spouwmuur met een hoge isolatiewaarde heeft een snelle terugverdientijd.

Het is belangrijk dat de muurisolatie goed aansluit op uw ramen en deuren. Om koudebruggen op die plaatsen te vermijden, kiest de isolatiespecialist doorgaans voor dunne isolatieplaten tegen uw buitenmuur. Is die isolatielaag toch te dik? Dan kunt u ook kiezen voor nieuwe ramen met extra dikke profielen of met een extra verdikking. De spouwmuur zal ook moeten worden opgevuld, anders loopt u het risico dat er een koude luchtcirculatie ontstaat tussen beide muren en het effect van uw buitenmuurisolatie verminderd.

Woningen die gebouwd zijn in de jaren 40 van de vorige eeuw zijn in Nederland regelmatig gebouwd met spouwmuren in plaats van dwars gemetselde stenen. De isolatiewaarde van deze woningen is erg laag. De spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur. De breedte van de spouw is bij iedere woning verschillend. Bij een vrijstaande woning is de breedte van de spouw vergeleken met de gevel breder dan bij een tussenwoning.

Een spouwmuur heeft drie belangrijke voordelen vergeleken met een dwars gemetselde stenen muur zonder isolatie: geen doorslaand vocht, geen optrekkend vocht omdat het binnenblad in de kruipruimte staat en een minder koude binnenmuur. Het doorslaande vocht belandt bijvoorbeeld in de spouw en wordt via een waterkering met open stootvoegen of via open stootvoegen ter hoogte van de fundering afgevoerd.

Het is niet altijd mogelijk om een woning vanaf de buitenkant te isoleren door middel van spouwmuurisolatie. Wanneer u de woning gaat verbouwen of renoveren kunt u dan ook het beste de binnenmuren isoleren. Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand van houten balken met daartussen isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled glas. Het houten raamwerk wordt afgedicht met damp remmende folie.

 

Er kan ook gebruik worden gemaakt van een metalen frame dat verankerd wordt in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Een gips- of spaanplaat wordt vervolgens als wandmateriaal aangebracht op het houten raamwerk. De wand kan naar keuze geschilderd of behangen worden.

Er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die rechtstreeks op de muren gelijmd kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld de binnenmuur isoleren met multipor-isolatieplaten. Deze isolatieplaten hebben een isolatiewaarde van 0,045 W/mK. Deze isolatiewaarde is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Door de poreuze structuur is het product dampopen, waardoor u een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Het materiaal kan op bijna elke ondergrond verlijmd worden. Beschadigde muren moeten eerst uitgevlakt worden met een kalkcementmortel. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn laag en de jaarlijkse besparing is hoog.

Voor een zo goed mogelijke thermische en geluidsisolatie van uw woning kunt u niet om muurisolatie heen. Is het na-isoleren van uw spouwmuur niet mogelijk? Dan is het isoleren van de buitenmuur de beste optie.

Bij buitenmuurisolatie worden de buitenmuren aan de buitenkant goed geïsoleerd. We kennen deze isolatiemethode ook als gevelisolatie. Tegen de bestaande buitenmuur worden isolatieplaten (meestal dunne kunststof isolatieplaten uit XPS, purschuim, PIR, etc.) geplaatst, waarna de isolatielaag afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding.

Spouwventilatie is een manier om de lucht in de spouw van je huis, de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur, te verversen. Dit kan helpen om vochtproblemen te voorkomen en om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om spouwventilatie te maken, afhankelijk van de toegang die je hebt tot de spouw en de behoeften van je huis. Sommige opties zijn:

Natuurlijke spouwventilatie

Mechanische spouwventilatie

Spouwmuurventilatie

Verbetering van energielabel

Het isoleren van de vloer van je huis kan bijdragen aan het verbeteren van het energielabel van je woning. Het energielabel is een classificatie van de energie-efficiëntie van een woning op basis van het energieverbruik. Hoe hoger het energielabel, hoe energie-efficiënter de woning is. Isoleren kan helpen om het energieverbruik te verminderen door het behouden van een aangename temperatuur binnenshuis. Daarnaast zijn er nog andere manieren om het energielabel van je woning te verbeteren, zoals het isoleren van het dak, het installeren van dubbel glas of HR++ glas en het gebruiken van energiezuinige verwarming en lichtbronnen.

ISDE subsidie isoleren huis

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het isoleren van een huis in Nederland. Deze subsidies zijn bedoeld om mensen te helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun huis en om de kosten van het isoleren te verlagen. Een van de belangrijkste subsidies voor het isoleren van een huis is de Isolatiepremie van het Rijk. Met deze premie kunt u tot 50% van de kosten voor het isoleren van uw dak, muren, vloer en/of ramen terugkrijgen. De premie is beschikbaar voor zowel eigenaren als huurders van een woning.

LeonFijn en deskundig bedrijf!
Lees verder
Prima, betrouwbaar en klantvriendelijk bedrijf. Het start met heldere en scherpe offertes nadat ik m'n wensen kenbaar had gemaakt, daarna een schouw van de situatie. Super klantvriendelijk, ik kreeg te horen: 'als u nog vragen heeft, laat het svp weten, want daarvoor zijn wij beschikbaar.' En ze zijn bereikbaar! Vervolgens binnen 4 weken de plaatsing van de zonnepanelen op een zeer professionele en deskundige manier! Goed bezig. Met als resultaat dat ik deze zonnige zomer al geniet van de opbrengst van 25 DMEGC-zonnepanelen. En een mooie bijkomstigheid: ze bleken stormvast tijdens de zomerstorm!
H. van RossumZonpa Solar, met dit bedrijf haal je het zonnetje in huis!!
Lees verder
Zonpa Solar is echt een prima leverancier van zonnepanelen. Wij hadden de naam doorgekregen van de ouders van een schoonzoon die erg tevreden waren. Dus mond op mond reclame. De offerte is snel in huis na de google streetview en deze ziet er schitterend mooi en heel verzorgd uit. Alles wat je wilt weten wordt daarin benoemd. Voor de schouw werd een afspraak gemaakt en de twee heren waren stipt op tijd. Wat fijn als leveranciers gewoon op tijd zijn, zo vanzelfsprekend is dat niet meer. De heren van Zonpa Solar waren niet alleen sympatiek maar hadden ook verstand van zaken. Dit gaf ons het volledige vertrouwen om met dit bedrijf in zee te gaan. De levertijd was gewoon supersnel, met een weekje of drie. De afspraak voor de montage kwam op korte termijn en als de dag niet uitkwam kon je heel gemakkelijk kiezen voor een ander tijdstip. Op de dag van montage: weer schitterend op tijd en de klus was snel geklaard. Echte vaklui die geen moment niets staan te doen. Het ziet er allemaal mooi uit en het werkt perfect. DE foto nemen was wat lastig omdat we er niet goed bij konden komen, maar het geeft wel een indruk.
StefVakwerk
Lees verder
410wp Denim panelen met IQ8+ omvormers. Van offerte aanvraag tot plaatsing alles volledig vlekkeloos verlopen. Bij vragen was er altijd een snelle reactie. Zeer scherpe prijs en kundige installateurs. Alles netjes afgewerkt ondanks de brandende zon op het dak. Daarnaast vanaf het eerste moment na installatie een werkende app. Ik kan deze firma bij iedereen aanraden, niets dan complimenten!
Previous
Next

Gratis energieadvies vandaag!

Uitvoerdatum
Bouwjaar van je woning
Soort aanvraag