Hallo daar, beste lezer!

Weet je wat recentelijk het nieuws heeft gehaald? ‘Solar installaties’ en hun kwetsbaarheid voor die vervelende ‘hackers’. Denk bijvoorbeeld aan de (micro-)omvormers, die gemakkelijk een achterdeur kunnen worden in je WiFi-netwerk – niet ideaal, toch?

Vandaag willen we graag met je praten over enkele stappen die jij of je klanten kunnen nemen om deze hackers steeds een stap voor te blijven.

Heb je dat artikel in de NRC gezien? Het was nogal onthullend! Het belichtte hoe de apparaten die informatie van je zonnepanelen delen (met je smartphone, bijvoorbeeld) een doelwit kunnen zijn voor hackers.

Laten we een stukje delen uit een studie uitgevoerd door onze vrienden van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Na het bestuderen van negen apparaten van acht fabrikanten, ontdekten ze dat al deze apparaten gehackt konden worden. Deze gecompromitteerde apparaten kunnen op afstand worden uitgeschakeld of zelfs worden gebruikt voor D-DoS-aanvallen (nare dingen die een server overweldigen met hopen verkeer tot hij niet meer functioneert).

Maar wacht even, het is niet alleen de zonne-installatie die risico loopt. Je persoonlijke info zou ook in de vuurlinie kunnen liggen. Geloof ons niet op ons woord; je kunt het hele artikel lezen om alle details te krijgen.

Maak je echter geen zorgen, want elk probleem heeft een oplossing. En raad eens? Het verbeteren van de beveiliging van deze apparaten is geen hogere wiskunde. Hier is wat je kunt doen:

– Als het op wachtwoorden aankomt, ga dan voor het grote werk! Gebruik combinaties van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Hoe complexer, hoe beter.
– Heb je ooit gehoord van tweefactorauthenticatie (2FA)? Dat is je beste vriend in deze situatie. Schakel het in waar je maar kunt.
– Negeer die vervelende software-updates niet. Ze zijn er niet om je te ergeren, maar om je te beschermen, dus installeer ze wanneer ze opduiken.
– Overweeg om je omvormer aan te sluiten op een netwerk dat losstaat van je hoofdnetwerk. Het is alsof je een extra slot op je deur zet.

Als je vragen hebt of als er iets niet duidelijk is, maak je geen zorgen, wij staan voor je klaar! Laat ons een bericht achter en we helpen je. Vergeet niet dat we in de wereld van internetveiligheid allemaal samen in dit schuitje zitten!

Blijf veilig, mensen!

 

Lees meer NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *