Wat is het verschil tussen standaard omvormers en hybride omvormers?

Zonnepanelen hebben altijd een omvormer nodig en tegenwoordig zijn er veel verschillende versies op de markt. Van een standaard omvormer tot een micro versie en tegenwoordig ook een hybride variant. Een goede levering van zonne-energie valt of staat bij de combinatie tussen zonnepanelen en omvormer. Daarom levert Zonpa Solar zonnepanelen en omvormers in één pakket. Zo kies je altijd de omvormers die bij jouw zonnepanelen passen.

Wat doet een zonnepanelen omvormer?

Zonnepanelen wekken energie op via de zon en leveren daarmee spanning. Die spanning heb je nodig voor stroom in huis, maar is niet gelijk geschikt voor gebruik. Daar heb je eerst nog een omvormer (of inverter) voor nodig. Zo’n omvormer zet de spanning om naar wisselspanning.

De omvormer levert wisselspanning aan in een constante hoeveelheid. Erg belangrijk voor  zonne-energie, omdat zonnepanelen niet altijd evenveel energie opwekken. Zonder een omvormer zouden jouw lampen bijvoorbeeld harder schijnen op een zonnige dag, en zwak licht geven bij bewolking. Omvormers leveren daarom een constante wisselspanning rond 230 volt: perfect voor het huishouden en voor het lichtnet.

Een omvormer is dus net zo belangrijk als de zonnepanelen zelf: zonder dit apparaatje kun je geen zonne-energie in huis gebruiken!

panels with inverter

Een standaard omvormer levert terug aan het net

Een standaard omvormer, ook wel een op het net aangesloten omvormer genoemd, is aangesloten op het elektriciteitsnet en maakt gebruik van zonnepanelen om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om licht en apparaten in het huis of bedrijf te voeden. Alle overtollige elektriciteit die wordt opgewekt, wordt terug geleverd aan het net en kan worden gebruikt door andere huishoudens. Dit systeem heeft geen batterijback-up, het is direct aangesloten op het net.

Een hybride omvormer laadt accu’s en batterijen op

Aan de andere kant heeft een hybride omvormer, ook wel een omvormer met batterijback-up genoemd, ook een aansluiting op het elektriciteitsnet, maar het bevat ook een (aansluiting op een) batterijopslagsysteem. Dit betekent dat het systeem alle overtollige elektriciteit die tijdens de dag wordt opgewekt, kan opslaan voor gebruik tijdens momenten waarop de zon niet schijnt, zoals ‘s nachts of tijdens regenachtige periodes.

 Dat zit namelijk zo: op zonovergoten dagen wekken zonnepanelen regelmatig teveel energie op. Probeer op een hete zomerdag maar eens alle apparatuur in huis aan te zetten. Grote kans dat je dan nog stroom overhoudt. Een standaard omvormer levert deze extra energie terug aan het elektriciteitsnet. Een hybride omvormer kan dat ook, maar biedt daarnaast de mogelijkheid  om alvast accu’s en batterijen op te laden. Daarom heet een hybride omvormer ook wel ‘battery-ready’: hij gebruikt extra zonne-energie om alvast apparaten op te laden!

Hybride is een uitstekende vervanging voor salderen

Alle omvormers kunnen energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Jouw energieleverancier moet deze extra stroom aftrekken van jouw energiegebruik. Dit heet salderen. Het is een aantrekkelijke manier om extra geld besparen op je energierekening. Tenminste: voor zolang salderen nog mogelijk is. De overheid bouwt de salderingsregeling af vanaf 2025. En vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen.

Na 2031 is al jouw zonne-energie dus voor eigen gebruik. Met een standaard omvormer bespaar je dan niet meer op je energierekening wanneer je te veel zonne-energie opwekt. Met een hybride omvormer kan dat wel. Want de hybride omvormer gebruikt de overtollige energie om alvast jouw apparaten op te laden. Valt de salderingsregeling weg, dan groeit dus ook de kostenbesparing van een hybride omvormer ten opzichte van de standaard varianten.

Hoe kies je de juiste omvormer?

Het beslissen tussen een standaard omvormer en een hybride omvormer kan een moeilijke taak zijn, aangezien beide hun eigen voordelen en nadelen hebben. Om een weloverwogen beslissing te kunnen maken, is het belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften en omstandigheden.

De eerste factor om in overweging te nemen is uw energieverbruik en gebruikspatronen. Als u een groot huishouden of bedrijf heeft of als u veel energie gebruikt tijdens piekuren, kan een hybride zonnestelsel meer voordelig zijn. Dit komt omdat het batterijopslagsysteem u in staat stelt om overtollige energie die tijdens de dag wordt opgewekt op te slaan voor gebruik tijdens piekuren waarop er veel stroom wordt gebruikt en de elektriciteit tarieven hoger zijn.

Een ander voordeel van een hybride omvormer is dat ze de afhankelijkheid van het net kunnen verminderen en de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om van energiebedrijven te kopen, kan verminderen. Dit is vooral voordelig voor bedrijven.

Tegenwoordig zijn er ook hybride omvormers die een kleine ingebouwde batterij hebben van 5 kWh zoals de StorEdge 3500H omvormer wat voor een huishouden genoeg elektriciteit kan leveren om tijdens zonloze uren toch zelfvoorzienend te zijn.

Als u op zoek bent om uw elektriciteitskosten te verlagen en u verbruikt de meeste stroom overdag, kan een standaard omvormer de betere optie zijn. Een standaard omvormer is aangesloten op het elektriciteitsnet en elke overtollige elektriciteit die wordt opgewekt, wordt terug naar het net gestuurd en kan voorlopig nog rendement op de investering opleveren.

Een andere factor om in overweging te nemen is de kosten van de omvormer. Hybride omvormers zijn doorgaans duurder dan standaard zonnestelsels vanwege de inclusie van de batterij.

De beste combinatie van zonnepanelen en omvormer? Doe de gratis dakcheck!

Nu de overheid de salderingsregeling afbouwt, kun je beter zoveel mogelijk zonne-energie inzetten voor eigen gebruik. In dat geval zijn hybride omvormers een uitstekende keuze. Maar welke omvormers passen nu het beste bij jouw zonnepanelen en dak? Met onze zonnepanelen dakcheck ontdek je de beste combinatie voor jouw dak. Je weet dan precies:

  • Hoeveel zonnepanelen op jouw dak kunnen
  • Hoe de panelen op het dak geplaatst moeten worden
  • Wat de beste combinatie van zonnepanelen en omvormer is