logo-Y

Veelgestelde vragen (FAQ)

Proces

U kunt op verschillende manieren persoonlijk advies krijgen:

  • Vraag een dakscan aan: Hier
  • Adviesgesprek: Maken een afspraak
  • Plan een afspraak in onze showroom: Plannen een bezoek

In de meeste gevallen zijn zonnepanelen geschikt voor bijna alle daken, met name daken die naar het zuiden gericht zijn en weinig schaduw hebben. Het is raadzaam om de beschikbaarheid van uw dak te laten berekenen door een professioneel zonnepanelenbedrijf.

In 2023 kost een gemiddeld zonnepanelensysteem voor een dak ongeveer € 6.500. Deze prijs is inclusief een zonnedak met 10 tot 14 zonnepanelen van goede kwaliteit die seriegeschakeld zijn.

De kosten van € 6.500 omvatten de levering en installatie van een zonnepanelensysteem op uw dak. Dit dekt de kosten voor de 10 tot 14 zonnepanelen van goede kwaliteit en de benodigde apparatuur om ze seriegeschakeld aan te sluiten. Er kunnen echter extra kosten zijn voor eventuele aanpassingen of optionele functies.

In de meeste gevallen is er geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak. Echter, het is verstandig om de lokale regelgeving te controleren, vooral als uw woning onder een beschermd stadsgezicht of monument valt.

Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen, kunt u rekening houden met factoren zoals de locatie van uw dak, de hellingshoek en de oriëntatie ten opzichte van de zon, schaduwwerking en het vermogen van de zonnepanelen. Een professioneel zonnepanelenbedrijf kan u hierbij helpen.

De BTW over de aanschaf en installatie van zonnepanelen is in de meeste gevallen aftrekbaar. U moet uzelf echter wel aanmelden als ondernemer voor de BTW. Voor kleine gebruikers is er vaak een vrijstelling van BTW-afdracht voor de teruggeleverde energie. Raadpleeg ons stappenplan voor meer informatie over het terugvragen van BTW bij zonnepanelen.

Als u gaat verhuizen, kunt u ervoor kiezen om de zonnepanelen mee te nemen naar uw nieuwe woning of ze te verkopen aan de nieuwe eigenaar. Vergeet niet om, indien van toepassing, uw BTW-ondernemerschap bij de Belastingdienst af te melden als u uw woning verkoopt en geen nieuwe woning met zonnepanelen heeft gekocht.

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Geschiktheid van uw dak
  • Voorspelde opwekking en teruglevering van energie
  • Kwaliteit van de panelen en keurmerken
  • Kwaliteit van de omvormer
  • Totale kostenplaatje inclusief installatie en garantie

Zonnepanelen wekken ook stroom op bij bewolking, zij het in mindere mate dan bij direct zonlicht. Ze blijven echter energie produceren, zij het in een lagere hoeveelheid.

De aanschaf van zonnepanelen kan een effectieve manier zijn om uw energierekening te verlagen, maar het hangt af van uw specifieke situatie. Het is belangrijk om ook naar andere energiebesparende maatregelen te kijken, zoals isolatie, om het energieverbruik in uw won

 

Materialen

Hoe beter de panelen bij jouw dak passen, hoe sneller je je investering terugverdient. Onze adviseurs kijken nauwkeurig naar je energiebehoefte en naar je dak en leveren zonnepanelen perfect afgestemd op je wensen en behoeften.

Ja, zonnepanelen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden, waaronder regen, wind, en hagel. Ze worden op een veilige en duurzame manier geïnstalleerd om langdurige prestaties te garanderen.

Nee. Als huiseigenaar mag je zelf beslissen of jij jouw dak transformeert tot je eigen zonnefabriek. De overheid noemt dit: vergunningvrij maar niet zonder regels. Het zonnepanelensysteem zelf moet namelijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook is wel zo dat aan woningen in een beschermd stads-of dorpsgezicht bepaalde eisen worden gesteld vanuit de gemeente. Bijvoorbeeld bij monumentale panden.

Meld je zonnepanelen altijd aan bij je opstalverzekering. Wijzigingen aan je woning moet je verplicht doorgeven. Wanneer er dan schade aan je zonnesysteem optreedt door brand, bliksem, storm, diefstal of hagelstenen wordt je schade gedekt.

Zonnepanelen horen minstens 25 jaar mee te gaan. Meestal zal een zonnesysteem langer blijven werken. Een technische levensduur van 30-35 jaar is niet ongebruikelijk, al wordt het rendement van de zonnepanelen wel minder. Hoe dan ook profiteer je met een levensduur van 25 jaar en een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar al snel van 18 jaar gratis energie.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, maar dat doen ze niet zonder hulp. Een zonnesysteem bestaat uit: zonnepanelen, omvormer, kabels en groepenkast.

De meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn polykristallijne (blauwe) en monokristallijne (zwarte) zonnepanelen. Daarnaast hebben we ook nog een premium full black paneel, die, de naam zegt het al, helemaal zwart is. Elk paneel heeft z’n eigen voordeel: het ene zonnepaneel verdient zichzelf sneller terug, het andere zonnepaneel heeft een hoger vermogen. Hoe beter de panelen bij jouw dak passen, hoe sneller je je investering terugverdient.

Kwalitatief goede zonnepanelen zijn nog nooit zo voordelig geweest, dus let vooral op de kwaliteit en garanties van de zonnepanelen én de aanbieder. Goedkoop is vaak duurkoop. Zonnepanelen van lage kwaliteit brengen meer kosten met zich mee omdat ze vaak gerepareerd en / of vervangen moeten worden. Wij leveren uiteraard alleen kwalitatief goede panelen, die kosten minder dan je denkt.

Een omvormer zet spanning uit een zonnepaneel om in wisselstroom die uit het stopcontact komt voor elektrische apparaten. Voor een uitgebreide uitleg over de werking van omvormers en de verschillen lees hier onze blog.

Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Regen spoelt meestal het meeste vuil weg. Als er langdurig droog weer is of als uw dak zich bevindt in een omgeving met veel vervuiling, kunt u de panelen schoonmaken. Zorg er wel voor dat u veilig het dak op kunt en gebruik bij voorkeur alleen schoon water en een zachte borstel.

Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 20 jaar, terwijl omvormers meestal 10 tot 15 jaar meegaan. Het is belangrijk om bij de aanschaf te letten op de garantievoorwaarden en de mogelijke vervanging van de omvormer.

Installatie

Onze installatie experts weten exact hoe de zonne-installatie geïnstalleerd moet worden. Zorg dat ze op de dag van de installatie overal goed bij kunnen. Zorg dat de plek waar de omvormer komt te hangen is opgeruimd, zodat onze installateurs snel en makkelijk te werk kunnen gaan. Zorg ook dat u het wachtwoord van uw WiFi router bij de hand heeft op de dag van de installatie. 

We zijn vrijwel altijd binnen een dag klaar met de installatie en kabels worden altijd op de meest esthetische manier weggewerkt en er wordt veilig gewerkt. Het enige dat jij dan nog hoeft te doen is genieten van je lage energierekening.

De zonnepanelen worden geïnstalleerd door de deskundigen van Defa Projects. Defa Projects is één van de toonaangevende installatiebedrijven voor zonnepanelen. Onze experts beschikken over alle nodige certificaten en werken volgens actuele normen. Defa Projects plaatst meer dan 500 zonne-installaties per week. Hierdoor weten onze deskundigen hoe je de best mogelijke installaties plaatst op elk dak.

Aan onze uitstekend gekwalificeerde installateurs kun je de installatie met een gerust hart overlaten. Onze installaties worden verzorgd door Defa Projects, welke 500 instalaties per week uitvoeren! Niet voor niks geven we 15 jaar garantie op de installatie! 

90% van de daken is geschikt voor zonnepanelen. Of jouw dak daaronder valt hangt van een paar factoren af: de ligging van je dak, de hellingshoek en het type dakbedekking. Doe de gratis dakscan om te kijken of jouw dak geschikt is!

Vanaf het moment dat een dakscan wordt aangevraagd streven wij ernaar de installatie binnen 8 weken afgerond te hebben. Meer informatie over hoe wij te werk gaan? Lees het stappenplan.

Heb je je antwoord niet gevonden?

Vraag het onze experts

KVK:81396627
© 2022 – Alle rechten voorbehouden ZonPa​